XC8 Derleyicisi İle Gömülü Sistemlere Giriş
Nisan 5, 2019
ACS800 Sürücü Devreye Alma
Nisan 12, 2019
Tümünü göster

ACS800 Motor Sürücüleri

ACS800 Sürücüler

Merhabalar, önceki yazılarımızda Sürücü Nedir, Nasıl Çalışır konusunu paylaşmıştık. Bu yazımızda ACS800 sürücüleri hakkında genel bir bilgilendirme yapacağız. Endüstride elektrik motorlarının yön kontrolü, hız kontrolü, tork kontrolü, akım kontrolü yapılmasına imkan veren motor sürücüleri günümüzde birçok farklı üretici firma tarafından üretilmektedir. Farklı sektörlerde proses şartlarına uygun farklı marka motor sürücüleri ile karşılaşmak mümkündür.

Bazı Motor Sürücü Markaları

ABB, SIEMENS, DELTA, SCHNEIDER ELECTRIC, ALLEN BRADLEY FUJI ELECTRIC, FANUC, DANFOS, OMRON, EMOTRON, YASKAWA

Çalıştığımız sektörde genellikle ABB markasının ACS800 sürücü modeli ile karşılaşmaktayız. Şimdi şöyle bir düşünceye kapılan olabilir, başka sürücünüz yok mu arkadaşım? Hemen cevap verelim evet birkaç farklı markanın sürücü modelli ile de çalışmaktayız 🙂 İlerleyen yazılarımızda farklı markaların modellerine de yer vereceğiz.

Buradan devam edelim 🙂 ABB yeni jenerasyon ACS880 modelini piyasaya sürmüş olsada, mevcut durumda kullanımda olan ACS800 lerin tamamının bu yeni jenerasyona geçmesi, sistemlerin revize edilmesi öncelikli olarak işletmelere ekonomik maliyetleri göz önünde bulundurulursa uzun zaman alacaktır diye düşünüyoruz. Yani paylaşılacak bilgilere ihtiyaç duyabilecek kişiler olacaktır. Buraya şu notu yazmadan geçmeyelim. Paylaşılan bilgiler markanın ACS800 sürücü modeli ile ilgili yayınlanan bilgi sayfasında yer alan bilgilerden oluşur, ACS800 sürücü bilgi sayfasına sizlerde ulaşabilirsiniz. Bu yazımızı elinizin altında bulundurabileceğiniz özet bir rehber olarak düşünebilirsiniz:)


ACS800 Genel Bilgiler

ACS800 Ürün Kasa Tipleri

ACS800 sürücüleri, kullanılacakları saha uygulama şekillerine göre yazılım seçilirek kullanılabilirler. Standart motor kullanımı, santrifüj kontrolü, pompa ve fan motoru uygulamaları ve vinç uygulamaları için farklı yazılım ve buna bağlı olarak parametre grupları içerirler. Sürücünün kullanılacağı elektrik motoru prosesine uygun yazılım yüklenmiş sürücü kullanmak önemlidir. Aşağıda ACS800 kasa tiplerine ait bilgilere yer verilmiştir.

  • ACS800-01-XX–Duvara Montaj Sürücü 110Kw a kadar olur standart sürücüdür  
  • ACS800-02-XX –Bazalı Sürücüler 500Kw a kadar olur dar ve çift yönlü montaj kolaylığı saglar 
  • ACS800-04-XX–Modül Sürücüler 560Kw a kadardır.Panel tip ve özel filtrelidirler 
  • ACS800-07-XX–Rejeneratif Sürücüler 2800Kw a kadardır.Panolu suruculerdir. 
  • ACS800-17-XX–Rejeneratif Sürücüdür 1120Kw kadardır. 
  • ACS800-104-XX Rejeneratif özel filtreli modül tip sürücüdür.
  • ACS800-11-XX–Rejeneratif Duvar tipi 
  • ACS800-31-XX–Low Harmonik Duvar tipi 
  • ACS800-LC-XX–Su Soğutmalı sürücülerdir 
  • ACS800-17-XX–Rejeneratif Panolu Sürücü  
  • ACS800-37-XX–Low Harmonik Panolu Sürücü  
ACS800 Genel Bilgiler

ACS800 sürücüler aynı proseste çalışan benzer iki sürücü arasında parametre yedek Alma – Yükleme işlemini bilgisayara gerek duymadan operator paneli üzerinden yapmaya müsade etmektedir.Bu işlem için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. ACS800 Operator paneli ile ilgi detaylı bilgiye ihtiyaç duyarsanız CDP312 bilgi sayfasını inceleyebilirsiniz 🙂

ACS800 Operator Paneli (CDP312R)

ACS800 sürücü kontrol paneline parametre yedekleme 

  • Sürücü Remote (R) modunda, stop etmiş şekilde sıfır referans ile hazır durumda iken
  • Fonksiyon Menüsüne girilir 
  • UPLOAD seçilir 

ACS800 sürücü kontrol panelinden sürücüye parametre aktarma 

  • Sürücü Lokal (L) modunda, sıfır referans ile hazır durumunda olmalı
  • Fonksiyon Menüsüne girilir 
  • DOWNLOAD seçilir.  

ACS800 Etiket Okuma

Resimde yer alan etikette sürücünün bilgilerine bakalım. Belirtildiği üzere giriş (input), çıkış (output) değerleri anlaşılır biçimde verilmiş. Ürün kodu olarak verilen ACS800 – 04 – 3 + j400 ü incelersek, burada ACS800 sürücü modelini temsil ediyor. (04) bu sürücü modelinin pano tipi ve filtreli olduğunu, (0003-3) bu sürücünün 3kvA ve 3 faz (380/400/415 V AC) olduğunu, (j400) ise bu sürücü ile birlikte CDP312 Operator Panelinin de alındığını bize bildiriyor.

Aynı zamanda etikette ki 3kvA bilgisini kullanılacak elektrik motorunun etiketinde bulunan güç faktörü (cos φ) bilgisi ile çarparak sürücüden çekilebilecek maksimum gücü kilowatt (kW) cinsinden hesaplamış oluruz.

ACS800 Ürün Etiketi

Biraz daha anlaşılır olsun derseniz aşağıdaki görselden detayları inceleyebilirsiniz 🙂 Önceki etiket resminde seçildiğini gördüğümüz J400 opsiyonuna ilave yine bu listede yer alan opsiyonlardan eklenebilirdi.

ACS800 Etiket Opsiyon Açıklamaları


DriveWindow Hakkında

Aslında daha gelişmiş seçenekler ile parametre yedekleme, yükleme, sürücünün komple yazılım yedeğini yani backup alıp yükleyebileceğimiz, parametre gruplarını karşılaştırıp, çalışma verilerini grafiksel olarak izleyebileceğimiz yine ABB nin paylaştığı Drive Window Programı ile ilgili bir yazı kaleme alabiliriz. Biz beklemeyelim diyenler için araştırıp bilgi edinmelerini öneriyoruz 🙂

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir