ACS800 Motor Sürücüleri
Nisan 8, 2019
Kontrol Teknolojisi Nedir?
Nisan 17, 2019
Tümünü göster

ACS800 Sürücü Devreye Alma

ACS800 Sürücü Devreye Alma

Merhabalar önceki yazılarımızda ACS800 Motor Sürücüleri hakkında bilgilendirmelerde bulunmuştuk. Bu yazımızda ise ACS800 Sürücünün nasıl devreye alınacağı konusu üzerine paylaşımda bulunacağız. Başlamadan belirtelim, burada vereceğimiz bilgiler programlama kılavuzun da paylaşılmış orijinal içeriklerin derlenmesinden oluşmaktadır. Orijinal kullanım kılavuzunu incelemeniz ve anlamanız ACS800 sürücüleri öğrenmeniz açısından önem arz etmektedir. Çünkü bu paylaşımdaki bilgiler esasen özet olup bizlerin endüstriyel sahada pratikte uyguladığımız şekildedir.


Başlamadan Önce

Bu konuyu araştırıp bloğumuza tesadüfen de olsa uğrayan kişilerin elektrik, elektronik ve otomasyon meslek gruplarından en az birinde zaten mesleğini icra ediyor veya mesleğe yeni adım atmış bir teknisyen olabileceğini düşünüyoruz. Devreye alma sadece elektrik, elektronik, otomasyon konularında bilgi sahibi kişiler tarafından yapılmalıdır. Devreye alma işlemleri boyunca güvenlik talimatlarına uyulmalıdır. Sadece ACS800 motor sürücüleri ile çalışırken değil elektrik ile ilgili tüm çalışmalarınızda İSG önlemlerini mutlaka okumanızı ve uygulamanızı rica ediyoruz.

ACS800 Sürücünün tüm bağlantılarının doğruluğundan emin olduktan sonra enerjilendirilmesi gerekmektedir.

İlk olarak 99.XX Parametre grubunda sürülecek motora ait etiket bilgilerinin tanımlanması gerekmektedir.



Motor Etiketlerini Tanımlama

Örnek Motor Etiketi

99.04 Motor Çalışma Modu Tanımlanır. (DTC mi SCALAR mı olacak gibi. Sürücünün Kendi gücünün 1/6 kadar küçük motor kullanılacaksa SCALAR seçilir.)

99.05 Motor Nominal Voltajı Ayarlanır (Örnek verilen motor etiketi resminde 380V dur)

99.06 Motor Nominal Akım Ayarlanır (Örnek verilen motor etiketi resminde 14,8 A dir)

99.07 Motor Frekansı Ayarlanır (Örnek verilen motor etiketi resminde 50 Hz dir)

99.08 Motor Devri RPM Ayarlanır (Örnek verilen motor etiketi resminde 2880 rpmdir )

99.09 Motor Gücü Tanımlanır (Örnek verilen motor etiketi resminde 7,5 kW)

Buraya kadar olan parametre gruplarında motor etiket bilgileri tanımlandıktan sonra 99.10 parametresi ile sürülecek motorun %100 doğru kontrolünün sağlanması açısından ID RUN yapılması gerekmektedir. Burada uygulanan 3 farklı ID RUN şekli yer almaktadır.

Standart ID RUN:  Bu seçenekte ACS800 devreye alınmak istenen motoru ileri yönde yaklaşık 1dk sürer.

REDUCED ID RUN: Bu seçenek sürülecek motora paralel bağlı bir yük varsa,  yani yük motordan ayrılamıyorsa kullanılabilir.

ID MAGN: Aslında bu seçenekte ID RUN yapılmamaktadır. Sürülecek motor yükten ayrılamadığı durumlarda kullanılır. Biz saha çalışmalarımızda genellikle bu seçenek ile çalışıyoruz.  

Biz ID MAGN yapıyoruz fakat sizin belirlediğiniz seçeneğe göre devam etmeniz gerekmektedir. Şöyle ki panel üzerinde ACT (aktüel) tuşuna basılıp ana ekrana dönülür. ID MAGN yapılsın mı şeklinde uyarı gelir.  Sürücü panelden Lokal moda alınıp 0 (sıfır) rpm referans ayarlanarak START verilir. İşlemin bitmesi beklenir. İşlem sonunda ID MAGN OK bildirimi görülecektir.

Belirttiğimiz gibi elektrik motoru sürücü ile devreye ilk alındığında sürücü ile ID RUN yapılır. ID RUN yapabilmek için motorun boşta redüktörsüz ve yüksüz şekilde beklemesi gerekmektedir. Çünkü  ID RUN rotoru hareket ettirek yapılmaktadır. ID MAGN ise motor çalışma alanında redüktör veya yüküne bağlı olsa bile rotora hareket verilmeden yani motor sürülmeden motor üzerinde oluşan magnetizasyon ile hesaplanır.


Ön Hazırlıklar

98.xx  Parametre içinden sürücüde kullanılacak Enkoder Modülü, Profibus Haberleşme Modülü gibi donanımlar seçilir.

99.02 Paramatresi ile ACS800 ile sürülecek motorun uygulama makroları belirlenmelidir. Biz sürücü üzerinde standart gelen temel endüstriyel uygulamalar için FACTORY makroyu değiştirmiyoruz. Fakat bizim bu şekilde kullanmamız sizinde aynı şekilde kullanacağınız anlamına gelmesin 🙂

Peki  şu an makro kullanımındaki ana sebep nedir diye sorduğunuzu varsayalım, seçilen makrolar ile ACS800 kontrol kartında (RMIO BOARD) bulunan girişler, çıkışlar, işaretler ve diğer parametreleri otomatik olarak proses gereksinimlerine göre düzenlenir. Bu sayede ACS800 Sürücü devreye alma işlemi kısa sürede tamamlanabilir. Biraz daha detay isterseniz ACS800 Sürücü programlama kılavuzu sayfalarında bulabilirsiniz 🙂

Aşağıda belirttiğimiz şekilde farklı makrolar bulunmakta ve proses ihtiyaclarına göre sürücü sipariş edilirken bu makrolar siparişe dahil edilerek sürücü ile birlikte yüklü gelebilmektdir. Bilgi olması açısından ne olduklarına bakalım.

FACTORY                             : Temel Endüstriyel Uygulamalar İçindir.

MANUAL/OTO                 : Yerel ve uzaktan kumanda içindir

PID CONTROL                   : Kapalı çevrim işlemler içindir.

TORQUE CONTROL         : Moment kontrolü gerektiren uygulamalar içindir.

SEQUENTAL CONROL    :  Belirli sabit hızlarda çalışma içindir.

SANTRİFÜJ KONTROLÜ : Santrifüj uygulamaları içindir.

EXTRUDER CONTROL     : Extruder makinaları içindir.

PFC CONTROL                   : Pompa ve Fan kontrolleri içindir.

CRANE CONTROL            : Vinç uygulamaları içindir.

Makro seçimi de tamamlandıysa,

Şu parametre grupları ile de prosesinize uygun ön ayarları yapabilirsiniz. 10.XX – START/STOP/YÖN ayarları, 20.XX – LİMİT ayarları, 30.XX HATA FONKSIYONLARI, 42.XX FREN KONTROL ayarları, 33.XX parametre grubu ile sürücünüze ait versiyon bilgilerini görebilirsiniz.

Söylemeden geçemeyeceğiz bizim kendi çalışma sahamızda genellikle kullandığımız makrolar FACTORY, MANUAL/OTO,  CRANE CONTROL olarak sıralanmaktadır.

Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi takipte kalabilirsiniz 🙂 Konu içeriğine eklemek istediğiniz bilgi veya merak ettiğiniz bir husus varsa yorum bırakabilirsiniz.

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir