Kontrol Teknolojisi Nedir?
Nisan 17, 2019
Data Logger Nedir? | Kontrol Teknolojisi Data Logger Cihazları
Nisan 20, 2019
Tümünü göster

Gösterge Nedir? | Kontrol Teknolojisi Göstergeler

Kontrol Teknolojisi Göstergeler

Merhabalar, kontrol teknolojisi nedir? Sorusuna cevap vermeye çalıştığımız yazımızın devamında göstergeler konusunu özetle anlatmaya çalışacağız.


Göstergeler ;

Kontrol teknolojisinde önemli cihazlardan biri de göstergelerdir. Birçok sektörde çeşitli göstergeler kullanılmaktadır. Biz ağırlıklı olarak endüstri ve makine alanlarında yapılan kontrol işlemlerinde kullanılan göstergelerden bahsedeceğiz. Bu göstergeler günümüz teknolojisinde birden fazla işleve sahiptirler. Artık hemen tüm sektörlerde yapılan kontrollerde göstergeler olmazsa olmaz cihazlardan biridir. Bu kontrollerde kullanılan bir çok gösterge sistemi bulunsa da çoğunlukla kullanılanlar; Dijital Nem Göstergeleri, Devir ve Tur Ölçüm Cihazları, Voltaj Göstergeleri ve Akım Göstergeleri olarak belirtilebilir.


Resim-1 Dijital Gösterge


Dijital Nem Göstergeleri;

Bu cihazların asli görevi genel olarak havadaki nemi göstermek veya kontrol etmektir. Tabi sadece nem kontrolü değil, ısı kontrolü de yapabilen Dijital Nem Göstergeleri, ev ve ofis türü basit cihazların içerisinde üretilir ve genellikle nem kontrolü yapan profesyonel cihazlar olarak adlandırılırlar. Her ne kadar havanın ısı ve nemini ölçen cihazlar olarak adlandırılsalar da günümüzde ahşap, pamuk, iplik için nem ölçme cihazları da üretilmektedir. Bunların yanı sıra tarımsal üretimde kullanılmak üzere toprak nem ölçme cihazları da üretilip piyasaya sunulmaya başlanmıştır.

Resim-2 Dijital Nem Göstergesi


Devir ve Tur Ölçüm Cihazları;

Devir ve Tur Ölçüm Cihazları, hareketini dönerek yapan cihazlara bağlanan sensörler ile ölçüm yaparlar. Yapılan hareketin dakika da yaptığı devri veya saniye de yaptığı devir hesaplamalarını yapabilen el tipi cihazlardır. Bazen hız göstergesi, bazen de takometre olarak karşımıza çıkmaktadır. Yerleşik cihazlarda harekete bağlı enkoder veya fotosel gibi algı sensörlerine ihtiyacı bulunmaktadır. Fakat seyyar cihazlarda bu durum daha farklıdır. Bu cihazlar kendi bünyesinde lazer ve mil bulundururlar ve ölçüm işlemi bu lazer ve miller sayesinde yapılır. Ayrıca bu cihazların dijital çıkışlı devir ölçerleri olduğu gibi bazı firmaların tercihine göre analog çıkışlı devir ölçerleri de bulunmaktadır. Yakın dönemde direkt bilgisayara bağlanan cihazlar da üretilmektedir.

Resim-3 Takometre Göstergesi


Voltaj Göstergeleri (Voltmetreler) ;

Diğer göstergeler gibi voltaj göstergeleri de çeşitli sınıflara ayrılmıştır. Voltaj kendi içerisinde sınıflara ayrılarak çeşitlendirilebildiği gibi voltaj göstergeleri de sınıflara ayrılabilmektedir. Örneğin, 0-10 volt arası ölçümler için kullanılan voltmetreler olduğu gibi yüksek voltaj ölçebilen voltmetreler de bulunmaktadır. Aynı zamanda bunlar da kendi aralarında analog göstergeli voltmetreler, dijital göstergeli voltmetreler olarak ayrı ayrı sınıflandırılabilmektedir. Bu cihazlar makinaların üzerinde değişik ebatlarda ve skalalarda bulunabilmektedir. Tüm kontrol cihazları gibi voltmetrelerde değişik özelliklere sahip olarak üretilebilmektedir. Mesela giriş sinyal değeri sınıflanması gibi voltaj değer kaydı yapan, set edilen alt ve üst değere göre dijital röle çıkışı veren veya analog ve dijital pals çıkışı verebilen doğrudan bilgisayar ya da datalogger bağlantısına kadar çeşitleri mevcuttur.

Resim-4 Voltmetre


Akım Göstergeleri(Ampermetreler);

Akım Göstergeleri ya da bir diğer adıyla Ampermetreler adı üzerinde elektrik devrelerinden geçen akım şiddetini ölçen cihazlardır. Voltaj göstergelerinde olduğu gibi analog ve dijital göstergeli ampermetreler olarak iki ayrı sınıfta değerlendirilmektedir. Bunlarda kendi aralarında birkaç miliamperden, yüzlerce miliampere kadar ölçüm yapabilenler olarak sınıflandırılabilir.

Özellikle Ampermetre ile ölçüm yaparken dikkat edilmesi gereken küçük bir bilgi paylaşımı ile yazımızı sonlandıralım J Ampermetre devreye seri bağlanmalıdır. Seri yerine paralel bağlanırsa kısa devre yapar. Ayrıca DC Ampermetrelerde bağlantı uçlarına dikkat etmek gerekmektedir. + ve – uçlar ters bağlandığında ampermetre zarar görme riski taşır.

Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi takipte kalabilirsiniz 🙂 Konu içeriğine eklemek istediğiniz bilgi veya merak ettiğiniz bir husus varsa yorum bırakabilirsiniz.

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir