Şönt Direnci Nedir? | Nasıl Kullanılır?
Mayıs 13, 2019
STM32F4 Geliştirme Kartı Özellikleri Nelerdir?
Mayıs 21, 2019
Tümünü göster

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

Merhabalar, yakın zamanda sıklıkla adınını duyduğumuz Nesnelerin interneti (IoT) ile ilgili paylaşımımız ile ön fikir sahibi olacağınızı düşünüyoruz. Özellikle elektroniğe meraklı kişiler hobi amaçlıda olsa düşük maliyetler ile kendi IoT projelerini oluşturarak hayalini kurdukları projeleri gerçekleştirebilirler. Genel olarak gömülü sistemlere giriş konularını incelemek isterseniz ilgili kategorimize göz atabilirsiniz.

Nesnelerin İnterneti ;

Nesnelerin interneti kavramını akla gelebilecek her nesnenin bir şekilde internetle bağlantı kurması ya da diğer cihazlara erişim halinde olması olarak tanımlamak mümkün. Günümüzde bu gibi nesnelerin başına akıllı kelimesini koyarak da onları tanımlıyoruz aslında.

Özellikle 2000’li yıllardan sonra hayatımızda yaygınlaşmaya başlayan bu cihazlar gün geçtikçe arttı ve geldiğimiz noktada birçok cihazı internete bağlayabilecek duruma geldik. Hatta gün geçtikçe internete bağlanabilen nesnelerin sayısının da arttığını söylemek çok da zor değil. Şu anda wi-fi veya bluetooth teknolojileri ile internete bağlanan nesnelere örnek vermek gerekirse; akıllı saatler, akıllı telefonlar, akıllı televizyonlar; akıllı ev sistemleri  gibi örnekler verebiliriz. Bunları fazlalaştırmakta mümkündür.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Bu nesneler mobil cihazlar ve benzer ürünlerle birlikte çalışabilmeleri de albenilerini arttırıyor. Çünkü basit bir uygulama sayesinde nesneyle bağlantı kurup, onu uzaktan kontrol etmek mümkün olabiliyor. Basit bir örnek verecek olursak; akıllı ev teknolojilerinde kullanılan nest, evde olmasanız da, evdeki sıcaklığı kontrol etmenize olanak sağlıyor. Şimdi Nest ve bunun gibi diğer akıllı nesnelerin bazılarına biraz göz atalım…

Örneklerle Nesnelerin İnterneti ;

Nest: Bu ürün 2014 yılında Google tarafından satın alındı. Bu tarihten sonra da akıllı ev ve ofislerde çokça kullanılmaktadır. Ev ve ofis ortamının sıcaklığını dışarıdan kontrol etmeye yarayan bir üründür. Ayrıca Nest’te bulunan duman detektörü sayesinde acil durumlarda uygulama üzerinden anlık haberdar etme özelliği de bulunmaktadır.

Nest

Hapifork: Bu ürün akıllı çatal olarak bilinir. Kullanımı şuan için çok yaygın olmasa da özelliği bakımından son derece teknolojik bir ürün. Hızlı veya fazla yemek yendiğinde kişiyi uyaran özelliği vardır. Düzenli beslenmeye yardım amacıyla üretilmiştir.

Akıllı Top: Özellikle istatistikçilerin ihtiyacı olan bir üründür. Bu top sayesinde gol sayısı, kaç kilometre hızla vurulduğu ve hangi ayakla kaç gol atıldığı gibi bilgiler uygulama üzerinden takip edilebilmektedir.

Smart Things:Akıllı evler için kullanılan bir cihazda budur. Bu ürün akıllı telefonla entegre edilerek, ev içerisinde kahve makinası, ışıklar veya müzik sistemi gibi cihazların kontrolü sağlanabilir.

Babolat: Bu cihaz akıllı tenis raketidir. Tenisçiler için oldukça faydalı bir cihazdır. Bu raket ile topa vuruş açısı ve hangi elle ya da stille vurdukları takip edilebilir. Uygulama aracılığı ile de bu veriler kullanıcıya ulaştırılabilmektedir.

Dropcam: Akıllı evlerde kurulan kameralarla telefon ya da pc üzerinden izleme yapılmasına olanak sağlamaktadır. Kameralarda zoom özelliği bulunur ve veriler buluta kaydedilir.

Ring: Akıllı zil teknolojisidir. Bu zil sayesinde eve gelenlerin görüntülerini kapıyı açmadan görmeyi sağlamaktadır.

August: Akıllı kilit teknolojisi olarak bilinir. Bu akıllı kilit sayesinde kapıda kalmak diye bir durum söz konusu olmuyor. Entegre çalıştığı cep telefonları sayesinde eve girebilmek mümkün olabiliyor.

Bunlar gibi örneklerini arttırabileceğimiz ve zaman geçtikçe de artmaya devam edecek olan nesnelerin internetlerini hayatımızda yaygın bir şekilde kullanmaktayız. Bu ürünleri çeşitli internet sitelerinden veya elektronik marketlerden tedarik etmek mümkündür.

Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi okumaya devam edebilirsiniz 🙂

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir