Reaktif Akım
Şubat 15, 2023
Kompanzasyon
Şubat 21, 2023
Tümünü göster

Reaktif Enerji

Elektrik faturanızda reaktif enerji ibaresini gördüyseniz neden ödemek zorunda olduğunuzu anlamıyorsanız bu şüphelerinize açıklık getirmek isteriz.
Bir elektrik tesisatında, üç farklı enerji veya gücümüz vardır:

  • Aktif enerji, örn. fiilen tükettiğimiz ve enerji terimimizle faturalandırılan enerji.
  • Reaktif enerji, örn. motorlar, transformatörler veya makineler gibi belirli cihazları çalıştırmak için gereken ek enerji ihtiyacı.
  • Her ikisinin toplamı olan görünür güç.

 

Reaktif Enerji Özellikleri

Reaktif enerji tüketilmez, sistem için faydalı değildir. Yararlı işler üretmese de etkisiz hale getirmek veya telafi etmek gerekir.

Aşırı reaktif enerji cezası

Gerçek tüketim anlamına gelmese de reaktif enerji elektrik faturasında görünebilir çünkü bu enerjinin taşınması gerekir ve Dağıtıcıya maliyeti vardır.

Reaktif enerjinin muhasebeleştirilmesi

Reaktif enerjinin muhasebesi, 1 Nisan 2011 tarihinden itibaren erişim maliyetlerini ve belirli tarifeleri ve özel siparişleri belirleyen, 30 Mart’ta yayınlanan ITC/688/2011 Yönetmeliğinde tanımlanmıştır.

Reaktif enerji nasıl tasarruf edilir

Reaktif enerjiden tasarruf etmek ve reaktif enerjinin neden olduğu para cezalarını önlemek için, elektrik odalarına kapasitör bankları kurmak en iyisidir.
Kondansatör bankları, şebekede reaktif enerji ihtiyacını azaltan cihazlardır. Avantajlarıyla ilgili olarak:

  • Görünür gücü azaltırlar ve tesisatın tüketimini değiştirmeden artırmak için daha fazla güç bırakırlar.
  • Ek reaktif güç cezasından kaçınarak elektrik faturasını düşürür.
  • Gerilimin kalitesini düşürür, görünür gücü azaltırken efektif akımı da düşürür, bu da gerilimin düşmesine izin vermez.
  • Elektrik trafolu kurulumlarda (yüksek gerilim elektrik noktaları), sekonderdeki kullanılabilir güç artırılır. Şirketler veya depolar için reaktif enerji kompanzasyonu için Kondansatör pilleri önerilir.

Bir kapasitör bankası kurmak istiyorsanız, tavsiye için bir uzmana başvurmanız önerilir.

 

Ne Tür Reaktif Güçler Var?

Endüktif reaktif güç

Motorlar, transformatörler ve kontroller endüktif yüklerdir. Endüktif yükler, bobinleri mıknatıslamak için güç gerektirir. Bu güce endüktif reaktif güç denir. Gerçek gücün (P) ve endüktif reaktif gücün (Q1) vektörel toplamına görünen güç (S1) denir. Bu örnekte, görünen güç doğası gereği endüktiftir.

Kapasitif reaktif güç

Elektronik ekipmandaki kapasitörler ve uzun kablolar kapasitif yüklerdir. Kapasitif yükler, bu kapasiteyi şarj etmek için güç gerektirir. Bu güce kapasitif reaktif güç denir. Gerçek gücün (P) ve kapasitif reaktif gücün (Q1) vektörel toplamına görünen güç (S1) denir. Bu örnekte, görünen güç kapasitiftir. Hangi kompanzasyon sistemlerinin hem endüktif hem de kapasitif reaktif gücü azalttığını görün.

Cos-phi, endüktif ve kapasitif reaktif güç için ne kadar enerji kullanıldığını gösterir. Uluslararası olarak buna geçiş güç faktörü (dPF) denir. Temel bileşenin (50 Hz bileşen) gerçek gücünün görünen gücüne oranıdır.

Harmonik reaktif güç

Doğrusal olmayan yükler, modern kurulumlarda giderek daha fazla kullanılmaktadır. Modern UPS sistemlerindeki redresörler (dizüstü bilgisayar güç kaynakları, sunucular) ve invertörler ve frekans dönüştürücüler buna örnektir. Doğrusal olmayan yüklemenin bir özelliği, uygulanan akımın artık sinüzoidal olmamasıdır. Bu harmonik bozulma nedeniyle akım bozulmaları da diyoruz.

Harmonik bozulmalardan kaynaklanan ek güç, harmonik reaktif güç (Qh) olarak adlandırılır. Bu reaktif güç ne endüktif ne de kapasitiftir. Bu nedenle, z ekseni olarak adlandırılan üçüncü eksende harmonik reaktif gücü temsil ediyoruz. Gerçek gücün (P) ve harmonik kör gücün (Qh) vektörel toplamına yine görünen güç (S) denir.

Reaktif güç türlerinin kombinasyonu

Uygulama, farklı reaktif güç türlerinin kombinasyonunu gösterir. Aşağıdaki örnekte harmonik reaktif güç mevcuttur ve endüktif reaktif güç baskındır.

Hatırlanması gereken terimler:

İletim güç faktörü (dPF veya cos-phi), 50 Hz temel bileşenin gerçek gücünün (kW) görünen gücüne oranıdır. Harmonik yoksa, toplam güç faktörü (PF) geçiş güç faktörüne (dPF) eşittir.

 

Reaktif Gücün Yan Etkileri

Para Cezaları ve Talepler

Cezalar ve Talepler – Reaktif Güç Azaltma Teknik Raporu Aşırı reaktif güç, şebeke operatörünün para cezalarına neden olabilir. Çok fazla reaktif güç, ek zorluklar ve dolayısıyla şebeke operatörü için ek bir yük oluşturur. Harmonik reaktif güç durumunda sınır değerlerin aşılması halinde şebeke işletmecisi şikayette bulunabilir.

Tesisat Aşırı Yükü

Tesisattan geçmesi gereken toplam gücü (kVA) elde etmek için gerçek gücü (kW) ve reaktif gücü (kVar) eklemeliyiz. Bira bardağı modeline kıyasla bu, bira ve köpüğü birlikte eklediğimiz anlamına gelir. Bira bardağının taşmasını önlemek için daha büyük bir bira bardağı almanız gerekir.

 

Bir sonraki konumuzu merak ettiyseniz okumak için tıklayın.

Elanur OKTAY
Elanur OKTAY
4 yıldır Türkçe ve İngilizce olarak profesyonel olarak makaleler yazıyorum. Yurt dışında bu işin ehli olan uzmanlardan SEO, Wordpress SEO, Seo Uyumlu makale ile ilgili eğitimler aldım. Bu eğitimleri ise harmanlayıp makalelerime aktardım. Boş zamanlarımda kitap okumayı, spor yapmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir