PT100 Nedir Nerelerde Kullanılır
Ocak 3, 2023
Kapasitif Yük
Ocak 9, 2023
Tümünü göster

Redresör Nedir

Redresör nedir? Doğrultucuların asıl kullanım amacının alternatif akımı doğru akıma çevirmek olduğunu biliyoruz. Bu işlevi gerçekleştirmek için doğrultucu yarı iletken diyotlardan oluşur. Farklı doğrultucu türleri vardır: yarım dalga, tam dalga ve tam dalga köprüler. Bir doğrultucunun uygulamalarını anlamadan önce, bir doğrultucunun ne olduğu hakkında hızlıca bilgi tazeleyelim.

 

Redresör Nedir

Redresör nedir? Doğrultucu, alternatif akımı (AC) doğru akıma (DC) dönüştüren elektrikli bir bileşendir. Bir doğrultucu, elektrik akımının yalnızca bir yönde akmasına izin veren tek yönlü bir vanaya benzer. Alternatif akımı doğru akıma dönüştürme işlemine düzeltme denir. Bir doğrultucu, yarı iletken diyotlar, vakum tüpü diyotları, cıva ark valfleri, silikon kontrollü doğrultucular ve diğer birçok silikon bazlı yarı iletken anahtar gibi birçok fiziksel form alabilir. Bir doğrultucunun ne olduğunu tartıştıktan sonra, aşağıdaki bölümde bazı uygulamalarına bakacağız.

 

Redresörlerin Uygulamaları ve Kullanım Alanları

Bir doğrultucunun ana uygulaması, alternatif akımdan doğru akım elde etmektir. Doğrultucular, hemen hemen tüm elektronik cihazların güç kaynaklarında kullanılmaktadır. Güç kaynaklarında doğrultucu genellikle trafo, yumuşatma filtresi ve mümkünse voltaj regülatöründen sonra seri olarak yerleştirilir. Doğrultucunun birkaç uygulaması aşağıda tartışılmaktadır:

Doğrultucu, cihazlara güç sağlamak için kullanılır

Bildiğimiz gibi, tüm elektrikli cihazlar çalışmak için DC kaynağı kullanır. Bir güç kaynağında bir doğrultucu kullanmak, alternatif akımı doğru akıma dönüştürmeye yardımcı olur. Köprü kondansatörleri, yüksek AC voltajını düşük DC voltajına dönüştürebilen büyük ekipmanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Transformatörlerle birlikte kullanılırlar.

Yarım dalga doğrultucu kullanmak, yükseltici veya yükseltici transformatörler kullanarak istenen DC gerilimini elde etmemize yardımcı olur. Tam dalga doğrultucular, bir motoru ve bir DC LED’i sürmek için bile kullanılır.

Doğrultucunun lehimlemede kullanılması

Yarım dalga doğrultucu havya tipi devrelerde kullanılır ve ayrıca sivrisinek kovucularda duman kontrolü için kullanılır. Elektrik kaynağında, düzgün ve polarize doğru voltaj sağlamak için köprü doğrultucu devreleri kullanılır.

Radyoda da kullanılır.

Yarım dalga doğrultucu, AM radyoda detektör olarak kullanılır, çünkü çıkış bir ses sinyalinden oluşur. Daha düşük amper nedeniyle, daha karmaşık bir doğrultucuda çok az kullanılır.

Devrelerde redresörlerin kullanımı

Yarım dalga doğrultucu, tetikleme devrelerinde ve darbe üreten devrelerde kullanılır.

Modülasyon için kullanılır

Yarım dalga doğrultucu, modüle edilmiş sinyalin genlik demodülasyonu için kullanılır. Bir radyo sinyalinde, modüle edilmiş sinyalin genliğini ifade etmek için bir tam dalga köprü doğrultucu kullanılır.

Gerilim çarpanı olarak kullanılır

Yarım dalga doğrultucu gerilim çarpanı olarak kullanılır.

 

Redresör Çeşitleri

Redresör nedir SCR, powerstat, adım anahtarı, anahtarlama modu, IGBT devre kesiciler ve tristörlü doğrultucular dahil olmak üzere çok çeşitli endüstriyel doğrultucu vardır. Dokunma anahtarı ve powerstat doğrultucular, kullanıcılara çok az veya hiç kontrol sunmaz. Çok düşük dalgalanmaya, düşük ampere ve düşük maliyete sahiptirler, ancak genellikle tamir edilmeleri çok pahalıdır.

SCR redresörleri

SCR doğrultucu, birlikte elektriği ayarlayan elektrikli “vanaları” açarak elektriği ölçen bir katı hal güç kaynağıdır. “Vana” ne kadar uzun süre açık kalırsa, doğrultucunun çıkış voltajı o kadar yüksek olur.

SCR doğrultucular, düşük frekanslı yüksek dalgalanma sistemleri olan değişken voltajlı DC güç kaynaklarıdır. Bu sistemler dayanıklıdır ve piyasada uzun bir geçmişe sahiptir – müşterilerimizin çoğu 40 veya 50 yıl sonra hala kullanımda olan sistemlere sahiptir. Sorunsuz bir şekilde düzenler ve yanıt verirler, büyük bakır bobinlerde çok fazla güç taşırlar ve büyük, kolayca tanımlanabilen bileşenlerle sorun gidermeleri oldukça kolaydır.

Anahtarlamalı güç kaynağı

Anahtarlamalı güç kaynağı (SMPS), AC’den DC’ye, tekrar AC’ye ve sonra tekrar DC’ye geçiş yapan bir elektronik güç kaynağıdır. Bütün bunlar yüksek frekansta yapılır ve iç parçaların daha küçük olmasını sağlar. Transformatörün içindeki anahtarlama voltajı olarak, 80V AC giriş cihazlarının tipik olarak 700V DC gördüğü yüksek birincil voltajı kullanırlar.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Redresör nedir?

Redresörler, alternatif akımı doğru akıma dönüştürmek için kullanılan bir veya daha fazla diyottur.

Köprü doğrultucunun üç avantajı

Köprü doğrultucunun üç avantajı şunlardır:

  • Köprü doğrultucunun doğrultma gücü yarım dalga doğrultucunun iki katıdır.
  • Köprü doğrultucu dalgalanma voltajı düşük olduğu için basit bir filtre devresi kullanır.
  • TUF (Trafo Görev Döngüsü) yüksek.

Köprü doğrultucu alternatifi nedir?

Köprü doğrultucuya alternatif bir tam dalga doğrultucudur.

Üç temel doğrultucu türünü adlandırın

Üç temel doğrultucu türü yarım dalga doğrultucular, tam dalga merkez dönüşlü doğrultucular ve tam dalga köprü doğrultuculardır.

Doğrultucunun verimi nedir?

Doğrultucunun verimliliği, DC çıkış gücünün kullanılan AC giriş gücüne oranı olarak tanımlanır.

 

Bir sonraki yazımızı okumak için tıklayınız.

Elanur OKTAY
Elanur OKTAY
4 yıldır Türkçe ve İngilizce olarak profesyonel olarak makaleler yazıyorum. Yurt dışında bu işin ehli olan uzmanlardan SEO, Wordpress SEO, Seo Uyumlu makale ile ilgili eğitimler aldım. Bu eğitimleri ise harmanlayıp makalelerime aktardım. Boş zamanlarımda kitap okumayı, spor yapmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir