Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?
Mayıs 15, 2019
Endustrıyel Otomasyon Nedir?
Endüstriyel Otomasyon Nedir?
Haziran 27, 2019
Tümünü göster

STM32F4 Geliştirme Kartı Özellikleri Nelerdir?

STM32F4 Geliştirme Kartı Özellikleri

Merhabalar, daha önce Arduino ile ilgili bir takım bilgi paylaşımlarında bulunmuş Arduino Nedir? Sorusuna kendimizce cevap vermeye çalışmıştık. Bu yazımızda ise ST firmasının gömülü sistem geliştiricileri için sunmuş olduğu STM32F4 Discovery geliştirme kartı ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

STM32F4 Geliştirme Kartı

STM32F4 geliştirme kartı üzerinde 168 MHz’lik, M4 tabanlı ARM Cortex mikrodenetleyiciyi barındırmaktadır. İsterseniz Cortex M4’ten de kısaca bahsedelim. ARM Cortex mikrodenetleyici standart uygulamaların yanında DSP fonksiyonlarına da sahip bir mimari olarak bilinmektedir. Bunun bir eski sürümü olan Cortex M3’ün çekirdeğinde sadece mikrodenetleyici uyulamaları baz alınmıştır. Fakat yeni nesil M4’ün çekirdeğinde M3’tekiden farklı olarak FPU(Float Point Unit) bulunmaktadır. Ayrıca FPU dışında sayılabilecek birçok artısıyla M3’e göre çok daha fazla özellik barındırmaktadır.

FPU’nun çipin içerisinde yer alması demek ondalıklı işlemler için özel olarak tasarlanmış ekstra bir birim anlamına gelmektedir. Aynı zamanda DSP uygulamalarının vazgeçilmesi olarak da bilinir. Bu nedenden dolayı bu kart tasarlanırken kit üzerine bir mikrofon ve ses çıkış jakı da eklenmiştir. Bunların dışında ST-LINK/V2 ya da ST-LINK/V2-A hata ayıklama araçları, iki adet dijital ST MEMS 3 eksen ivme ölçer bulunmaktadır. Ayrıca D sınıfı dahili bir hoparlör, ledler, push butonları ve bir adet usb OTG konnektör de bulunmaktadır. Üzerinde geliştirme yapılabilen basit ve düşük maliyetli bir geliştirme kartıdır.

STM32F4 Dahili Donanımları

STM34F4 Donanımı ve Özellikleri;

  • 32-Bit ARM Cortex-M4 çekirdeğe sahip STM32F407VGT6 mikrodenetleyicişi, 1 MB Flash bellek ve 192 KB RAM
  • Dahili ST-LINK/V2 JTAG Debugger
  • USB veya harici her hangi bir kaynaktan doğrudan 5v ile çalışır
  • 3V ve 5V çıkış pinleri
  • 3-eksen dijital ivmeölçer
  • Omni-Directional Mikrofon
  • D sınıfı yükselteçli sesi sürücü çipi
  • Sekiz adet LED: Kırmızı veya Yeşil LD1(USB haberleşmesi maksatlı), 3v3 power on/off LEDi, Dört adet kullanıcı LEDi; LD3(turuncu), LD4(yeşil), LD5(kırmızı), LD6(mavi), 2 adet USB OTG LEDi, LD7(yeşil) ve LD8(kırmızı)
  • Bir adet reset, bir adet de kullanıcı tanımlı olmak üzere 2 adet buton
  • USB OTG için mikro-AB konnektör
  • 100 pin’in tamamını kullanabilmeye imkân tanıyan çıkışlar
STM32F4 Entegresi

Yukarıda da belirttiğimiz üzere STM32F4 geliştirme kartı üzerinde başlangıç için gerekli fazlasıyla yeterli olabilecek donanım bulunmakta. Örnek vermek gerekirse, mikrofondan alınan analog sesi dijitale olarak işlemek istediğimizde I2S protokolünü ya da STM32F4’ün DAC’ı doğrudan kullanılabilmektedir. Ya da 3-eksen ivme ölçerden okunan bilgileri SPI ya da I2C kullanılarak okunabilir. Ayrıca STM32F4 üzerinde USB için OTG çıkışı ve durum LED’leri de bulunmakta.

ST firmasının ARM için sunmuş olduğu kütüphane kullanarak işlem yapıldığında işler oldukça kolaylaşmakta. Böylece STM32F4 için referans olarak yayınlanan bilgi sayfasını temel düzeyde okumak ve birazda kullanılan donanım özellikleri bilindikten sonra ST kütüphaneleri ile bu yazılımı yazmak çok kolay olacaktır.

Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi okumaya devam edebilirsiniz 🙂

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir