Regülatör Nedir?
Nisan 25, 2019
Sensör Nedir? | Sensörler Nerelerde Kullanılır?
Mayıs 5, 2019
Tümünü göster

4D Yazıcı Nedir? | 4D Yazıcılar Nerelerde Kullanılır?

3D & 4D Yazıcılar


Merhabalar, kontrol teknolojisinde regülatör nedir? Nerelerde kullanılır? ile ilgili yazımızın ardından Kontrol Teknolojisi konumuzun bu bölümünde 3D ve 4D yazıcıların nerelerde kullanıldıklarından bahsedeceğiz. Hobi amaçlı olarakta kullanılabilen, fakat günümüzde ilk üretim maliyetlerinin minimize edilmesi ve projelerin ilk test ürünü haline hızlıca getirilmesi bakımından endüstride sıklıkla prototipleme aşamalarında tercih edilen 3D ve 4D yazıcılar ile ilgili bilgilendirmelerde bulunacağız.

3D & 4D Yazıcılar ;

Teknolojide geldiğimiz noktada yapılan üretim işlemlerinde kullanılan malzemelerin esnek ya da iletken olması gibi detaylar tek başına yeterli olamamaktadır. Bu gibi malzemelerden artık akıllı olabilmesi beklenmektedir. Günümüz teknolojisinde eşyalar ve makinaların yanı sıra malzemelerin de akıllı hale gelmesi yapılan üretimlerin olmazsa olmazları arasına girdi. Biz de bu yazımızda kontrol teknolojisinde kullanılan 4D yazıcıları incelemek istedik. Özellikle 4D Yazıcı nedir? Kullanım alanları neresidir ve 3D yazıcılardan ne gibi farkları bulunmaktadır? Sorularının cevaplarını arayacağız…

4D Yazıcının ne olduğundan bahsederek başlayacak olursak, adeta  devrim niteliğinde bir teknoloji diye tanımlamamız yanlış olmaz. Yeni sayılabilecek olan bu teknoloji MIT ve STRATASYS şirketleri arasındaki iş birliğiyle ortaya çıktı. 4D Yazıcılar objelere zaman odaklı, kendi kendine kurulum özelliğine sahiptir. Çalışma şekli diğer yazıcılardan farklı olarak programlanabilir özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Bu teknoloji çoklu malzeme özelliğine sahiptir. Bu sayede tek bir baskı işlemi yaparak 1B ipliği 2D şekle veya 2D şekli 3D şekle çevirebilme özelliği bulunur. Bu yazıcılar aynı zamanda 3D malzeme veya şekli programlanabilir hale getirir ve kendi kendine kurulum özelliği kazandırır.

4D Yazıcıların 3D Yazıcılarla arasındaki farklar;

Bildiğimiz gibi 3D yazıcılar 3 en, boy, yükseklik gibi değerlerle 3 boyutlu baskı yapabilme özelliğine sahiptir. 4D yazıcıların farkı ise en, boy, yükseklik değerlerine bir de zaman değerini eklemesidir. Yani baskı işlemine 4. boyutu eklemiş oluyor. Fakat bu zaman boyutu süreklilik değil, etki sonucu şekil değiştirme fonksiyonu anlamına geliyor. Bu şekil değiştirme işlemi kullanılan alana göre zaman, ısı, ışık, nem gibi değerlerin değişkenlikleri sayesinde oluşuyor. Bu da şu demek oluyor; 4D yazıcılar akıllı ve programlanabilir özellikleri sayesinde bastığınız ürünü, dışarıdan her hangi bir müdahaleye gerek olmadan ortam koşullarına göre kendini ayarlayabiliyor.

Bunun dışında 4D yazıcılar, 3D yazıcıların bastığı her ürünü basabilecek özelliktedir. Buna ek olarak tek seferde birleştirilemeyecek olan ürünlerin birleştirilme özelliğine de sahiptir.

4D Yazıcıların kullanım alanlar;

4D yazıcı teknolojisi hala gelişmekte olan bir teknoloji. Kullanıma öncelikli olarak inşaat, robotik ve tıp sektörlerinde başlanan 4D yazıcı teknolojisi, zaman ilerledikçe havacılık, otomotiv ve otomasyon gibi alanlarda da aktif olarak kullanılmaya başlandı. Şuan yaygınlaşma aşamasında olan bu teknolojiyi, hayatın hemen her evresinde etkin rol oynayabilecek yapıda olarak görmekteyiz. Öyle ki, dünyada birçok firma bu teknoloji ile ilgili çok önemli düşüncelere sahiptir. Bu düşüncelerden bir tanesi, hızlı ve toplu taleplere cevap verebilen bu teknolojinin ilerleyen dönemlerde yaşamsal kaynaklar ve hatta askeri silahlara yönelik yararları olacağı düşüncesidir. Bu düşüncenin gerçekleşmesi demek, özellikle yaşamsal kolaylıkları getireceği anlamına gelmesi ve insan yaşantısında büyük kolaylıklar sunması anlamına gelmektedir.

Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi okumaya devam edebilirsiniz 🙂

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir