STM32F4 Geliştirme Kartı Özellikleri Nelerdir?
Mayıs 21, 2019
Endüstri 4.0 Nedir?
Temmuz 2, 2019
Tümünü göster

Endüstriyel Otomasyon Nedir?

Endustrıyel Otomasyon Nedir?

Merhabalar, endüstri başta olmak üzere birçok alanda yapılan üretimleri ya da verilen hizmetleri günümüz şartlarına bakarak değerlendirdiğimizde endüstriyel otomasyon nedir sorusunun cevabı ister istemez bizde bir fikir oluşturmaktadır diyebiliriz. Belkide doğrudan üretim tesislerinde çalıştığımız için bu tarzda bir yaklaşımda bulunuyor da olabiliriz.

Geçmişten günümüze yapılan araştırmalar sonucu geliştirilen endüstriyel otomasyon sistemleri sanayi devriminden sonraki en büyük adımdır diyebiliriz. Endüstriyel otomasyon, insan gücünün yerine kullanılan robotlar, bilgisayarlar ve bilgi teknolojieri gibi önemli kontrol sistemlerinden oluşmaktadır. Bunlar sayesinde tüm üretim süreçlerinde ve işlemlerinde kalite ile esnekliğin arttırılması sağlanabilmektedir.

Endüstriyel Otomasyon

Yeniliğe ihtiyaç duyulduğu anlarda, büyük çalışmalar sonucunda ortaya çıkartılmış olan endüstriyel otomasyon sistmlerinin asıl amacı 24 saat çalışan sistemler kurup, personel giderlerinden kâr etmek ve aynı zamanda üretimi de arttırmaktı. Fakat geldiğimiz noktada üretimi artarken kalite ve esnekliği de arttırılabildiği fark edilmiştir. Böylesine bir sistemi kullanmanın tabi ki de belli başlı avantajları bulunmaktadır. Şimdi endüstriyel otomasyon sistemlerinin avantajlarını inceleyelim…

Endüstriyel Otomasyon Sisteminin Avantajları

1.Düşük Maliyet

Aslında işin bu tarafı işverenler için avantaj olarak değerlendirilse de biz çalışanlar için hiç avantaj sayılacak bir durum değildir. Aynı zamanda düşünülen şekilde çalışan personel etkisini en aza indirecek insansız otomasyon sistemleri ülke işsizlik oranlarını da etkileyecektir. Üretimde insan için belli başlı giderler işverene maliyet olarak belirlenmektedir. Bunlardan bazıları SSK ödemesi, ücretli izin, tatiller ve ikramiye olarak sayılabilir. Endüstriyel otomasyon sistemlerinde ise insan ihtiyacı azaltılarak bu gibi ek ödemeler ortadan kaldırılabilmektedir. Dolayısıyla düşük maliyetlere üretim işi yapılabilir.

Bu sistemleri kurarken ilk olarak belirli bir ücret ödenir. Sistem kurulduktan sonra düşük maliyetlere daha az işçi bulmak yeterli olmaktadır. Bu da bir firma için maliyetlerin düşmesi anlamına gelir. Ayrıca bu sistemler sürekli bakım gerektirmediği gibi arıza durumunda firma içerisinde bir mühendis tarafından kolayca tamir edilebilmektedir.

2.Yüksek Oranda Üretkenlik

Tüm sektörlerde ne kadar işçi çalışırsa çalışsın 365 gün, 7/24 iş yapabilmek mümkün değildir. İş yerlerinde mutlaka insanlara izin veya mola vermek gerekmektedir. Fakat endüstriyel otomasyon sistemleri üretime kesintisiz olarak devam etme özelliğine sahiptir. Bu da yüksek oranda üretim anlamına gelir. Bunun yanı sıra gelişmiş otomasyon sistemlerinde üretilen malzemeye göre hammadde ekleme haricinde hiçbir iş yükü olmamaktadır. Hammaddelerin karışması, kalıptan geçmesi ve paketlenmesi gibi işlemlerin tamamı otomatik olarak yapılmaktadır.

3.Yüksek Oranda Kalite

İşçiler çalışma süresince efor sarf eder ve yorulurlar. Bunun sonucunda dinlenme ihtiyacı ortaya çıkar. Ancak endüstriyel otomasyon sistemlerinde yorulmadan sürekli çalışma kapasitesi bulunmaktadır. Yapılması gereken iş aynı kalite ve yüksek hızda üretilir. Elektriksel ya da teknik bir sıkıntı olmadığı müddetçe 7/24 çalışabilir. Bu sistemler matematiksel yapıda olduklarından girilen veriler doğrultusunda üretim yaparlar. Bu nedenle de bu sistemlerde hata payı bulunmamaktadır. Bu da ürün sürekliliğinin artması ve farklı ürünler aynı kalitede ortaya çıkması anlamına gelmektedir.

4.Yüksek Oranda Esneklik

Üretim sırasında her hangi bir değişiklik yapıldığında çalışanlara eğitim verilmesi gerekebilmektedir. Ancak endüstriyel otomasyon sistemlerinde tam aksi bir durum mevcuttur. Cihazlar yeni görevler için özel olarak programlanabilir. Bilgisayar kullanımına hakim kişilere ufak eğitimler verildiğinde program üzerinde basit değişiklikler veya yenilikler yapabilir. Üretim için yapılması gereken sistemi yeniden programlamak ve üretim emrini vermektir. Dolayısıyla her hangi bir öğrenme veya adaptasyon süresi gerekmemektedir.

Kontrol teknolojileri ile ilgili paylaşımlarımızı merak ederseniz ilgili kategori içeriklerimizi okumaya devam edebilirsiniz 🙂

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir