Sensör Nedir? | Sensörler Nerelerde Kullanılır?
Mayıs 5, 2019
Şönt Direnci Nedir? | Nasıl Kullanılır?
Mayıs 13, 2019
Tümünü göster

Sinyal Çevirici Nedir? | Nerelerde Kullanılırlar?

Sinyal Çevirici Nedir?

Merhabalar, kontrol teknolojisinde sensör nedir ve sensörlerin nerelerde kullanıldıkları  ile ilgili yazımızın ardından Kontrol Teknolojisi konumuzun bu bölümünde Sinyal çeviriciler ile ilgili bilgi vermeye çalışacağız.

Sinyal Çevirici Nedir?

Kimyasal ya da fiziksel bir işlemi, elektrik sinyallerine çeviren ekipmanlara sinyal çeviriciler denmektedir. Çeşitli kullanım alanlarında yer alan ve özelliklerine göre çeşitlere ayrılan pek çok sinyal çevirici cihaz vardır. Bu cihazların donanımında kullanılan malzemelerin kaliteli ürünlerden oluşması oldukça önemlidir. Yapılacak olan bir işten maksimum düzeyde fayda sağlamak için kaliteli çeviriciler kullanılmalıdır. Bu sayede yapılan işin hata payının en aza indirileceği gibi işlerin olabildiğince daha hızlı ve kolay şekilde gerçekleşmesinde mümkün olacaktır.

Sinyal Çevirici Örnekleri

Sinyal çeviriciler 3 tipte değerlendirilebilir. Birinci tip olarak adlandırdığımız çevirici, giriş frekansını analog sinyale çevirme özelliğine sahiptir. Bu tip sinyal çeviriciler kolay programlanabilir özelliği ve basit kontrol sistemi ile bilinirler. Diğer tip çevirici analog giriş sinyalini galvaniz ile ayrılmış  standart analog sinyallere çevirmektedir. Bu tip çeviriciler serbestçe ayarlanabilir olduğundan sınırsız imkân ve kombinasyon özelliklidir. Son olarak diğer tipten bahsedecek olursak RS232, RS485 ve RS422 protokollerine sahip cihazlarda kullanılmaktadır. Bu sinyal çeviriciler galvaniz yalıtım sayesinde pik gerilim gibi durumlardan korunabilmektedir.

Bazı Önemli Sinyal Çevirici Çeşitleri ve Özellikleri;

HMT08 model sinyal çeviriciler ;

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kullanım alanlarına göre veya özelliklerine göre sinyal çeviricilerin birçok çeşidi vardır. Şimdi bunlardan önemli gördüklerimizden biraz bahsedelim. Mesela kafa tipi çeviriciler kendinden korumalı cihazlardır. Bu cihazlar mV, potansiyometre ve direnç girişlerini kabul eder. Ayrıca kullandığı prodat yazılımı sayesinde giriş değerleri bilgisayar tarafından ayarlanır ve kontrol edilebilir. Bu çeviricilere örnek olarak HMT08 modelini gösterebiliriz. Bu model sıcaklık tespit sensörleriyle bağlantı kurarak, sıcaklık seviyelerini 4-20 mA standart analog sinyaline çevirmek için tasarlanmıştır. Bu ve bunun gibi sinyal çeviriciler bilgisayar üzerinden yapılandırılabilme özelliğine sahiptirler. Resimde de örneğini verdiğimiz HTM08 sinyal çeviriciler hakkında kapsamlı bilgiye Ordel firmasının yayınladığı bilgi sayfasını inceleyerek ulaşmanızı öneririz.

HTM08 Sinyal Çevirici

UST100 model sinyal çevirici ;

Bir başka model UST100 sinyal çevirici modelidir. Daha çok endüstriyel sistemlerde kullanılır. Birbirinden farklı analog sinyalleri girişten izole ederek standart şekilde kullanılabilen analog sinyallere çevirme özelliğine sahip cihazlardır. Bu cihazlarda analog giriş ve çıkış sinyalleri birer adettir ve bu giriş çıkış sinyalleri bilgisayar üzerinden yapılandırılabilir. Bu modelin bir üst modeli UST200 modelidir. Bu model UST100’den farklı olarak giriş ve çıkış sayıları ikidir. Çalışma sistemi UST100 ile aynıdır ve yine bilgisayar üzerinden yapılandırılabilme özelliği bulunmaktadır.

UST100 SinyalÇevirici

DAT4530 model sinyal çeviriciler ;

Yukarıda verdiğimiz sinyal çevirici modellerinden farklı olaral DAT4530 model sinyal çeviriciler ise ağır şartlarda sorunsuz çalışabilme özelliğine sahiptir. Bu model akım, voltaj, thermokupl, RTD, mV, mA, Resistance ve potansiyometre sinyallerini çift çıkışlı olarak 4-20mA, 0-20mA ve 0-10 volta kadar dönüştürebilmektedir. Besleme, giriş ve çıkış üniteleri arasında galvonikizlasyon bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı yüksek sesten etkilenmemektedir. Aynı zamanda çok ağıt şartlarda sorunsuz kullanılabilmek üzere tasarlanmıştır. Bu modelin giriş ve çıkış sinyalleri bilgisayar aracılığı ile belirlenebileceği gibi üzerinde bulunan dipswitchte ile de ayarlanabilir. Bu özelliği ise DAT4530 modelini kullanıcı dostu modellerden yapmaktadır.

DAT4530 sinyal çevirici

Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi okumaya devam edebilirsiniz 🙂

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir