Arduino ile LCD Kullanımı
Mart 30, 2019
Sürücü Nedir? | Nasıl Çalışır?
Nisan 2, 2019
Tümünü göster

Soft Starter (Yumuşak Yol Verici) Nedir? | Nasıl Çalışır?

soft starter nedir

Merhabalar, endüstriyel otomasyon konularının işlenmesi ile ilgili küçük ama önemli bir başlangıç yapıyoruz. İlerleyen yazılarımızda motor sürücüleri ile ilgili bilgilendirmeler, devreye alma şekilleri, oluşabilecek arızalarda bizler çözüm için neler yapıyoruz bunları bulabileceksiniz 🙂

Çekinmeden söyleyelim, bloğumuzda elektrik motorları ile ilgili konu işlemedik. Sebep mi 🙂 şu an siz Soft starter (yumuşak yol vericiler) ile ilgili kaynak arayışınıza geçtiyseniz elektrik motoru hakkında illaki bilginiz olduğunu düşündüğümüzden yer vermek istemedik. Yok  ben elektrik motoru hakkında bilgi sahibi değilim öğreneyim diyorsanız lütfen araştırın öğrenin sonra yazımızı okumaya  devam edin 🙂 Örnek bir softstareter bilgi sayfası görmek isterseniz link ile ulaşabilirsiniz. Genel kullanım amaçalı içerik Türkçe olduğu için örneğimizde ABB ürün bilgi sayfasına yer verilmiş olup, reklam yapmak gibi bir düşüncemiz bulunmamaktadır.

Çeşitli Soft Starter Görselleri

Soft starterler elektrik motorlarının üzerlerine düşen yük ve torku azaltmak için tristörler yardımı ile kontrollü olarak yol veren ve motor performanslarını en üst düzeyde tutan mikro işlemci tabanlı güç elektroniği cihazlarıdır. Burada kullandığımız kontrollü ibaresi yanlış anlaşılmasın. Şöyle ki soft starter yardımı ile motor hareketinde yön kontrolü yapılmamaktadır. Sadece direk enerjilendikleri zaman tam devirde ani kalkış ve duruş yaparak sistemlerde oluşabilecek mekanik arızalara, şebekede meydana gelebilecek dalgalanmalara, gerilim düşümlerine engel olmak amacı ile kullanılırlar.

Şebeke ile motor arasına bağlantı görselidir

Soft starterler elektrik motorunun kalkınma anında kalkınma akımını sınırlar ve tam devrine ulaşıncaya kadar geçen sürede darbe yapmadan rampa sağlayarak motor ve mekanik ekipmanların ömrünü de uzatırlar. Uygulama şartlarına göre set edilen akım ve rampa süresine ulaştığında yükü bypass kontaktörü yardımı ile şebekeye aktarırlar. Soft starterler yumuşak kalkışlar sayesinde büyük bir oranda enerji tasarrufu da gerçekleştirirler. Yumuşak yol vericiler endüstride bir çok uygulamada karşımıza çıkabilmektedir. Tekrar belirtmekte fayda görerek Soft starler ile sürekli hız ve yön kontrolü yapılamayacığını belirtmek istiyoruz.Bununla birlikte eski bir yol verme yöntemi olan yıldız-üçgen kullanımı özellikle yüksek güçteki motor yol vermelerinde sürekli kontaktör bakım ve yüksek satın alma maliyetlerinden dolayı pek fazla tercih edilmeme durumuna gelmiştir.

Yukarıdaki yazımızı özetlersek ;

Kontaktörlü yol verme sistemlerine nazaran sürekli bakım gerektirmeyen, bağlandığı motorun kullanım ömrünün uzamasına yardımcı olan ve bu nedenle işletmelere uzun vadede yüksek bakım maliyetleri oluşturmayan, özellikle kalkış ve duruşların ayarlanan sürede yapılmasını sağlayan, buna bağlı enerji tasarufu sunan endüstriyel cihazlardır.

Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi takipte kalabilirsiniz 🙂 Konu içeriğine eklemek istediğiniz bilgi veya merak ettiğiniz bir husus varsa yorum bırakabilirsiniz.

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir