Gösterge Nedir? | Kontrol Teknolojisi Göstergeler
Nisan 18, 2019
PLC Nedir? | Kontrol Teknolojisi PLC Cihazları
Nisan 22, 2019
Tümünü göster

Data Logger Nedir? | Kontrol Teknolojisi Data Logger Cihazları

Data Logger Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Merhabalar, kontrol teknolojisinde kullanılan göstergeler ile ilgili yazımızın ardından Data Logger cihazları ile ilgili bilgi vermeye çalışağız. Data Logger Nedir? Nerelerde Kullanılır? Umarız aklınızda konu ile ilgili bir şeyleri canlandırmaya yardımcı olabiliriz 🙂


Data Logger Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Üretimde kontrol ve ölçme işlemlerinin bir diğer aracı da Data Logger cihazlardır. Bu cihazların kullanımı oldukça basit olup, asli görevleri veri depolamak olan elektronik kayıt yapan cihazlardır. Bu sayede kullanıcılara,  raporlama ve geriye dönük oluşan hataları belirleme ve düzeltme imkânı tanımaktadır. Kullanım alanları farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar ölçüm şekillerine göre belirlenmektedir. Data Loggerlerin kullanım alanlarından genel olarak bahsetmek gerekirse, fabrikaların yanı sıra soğuk hava depoları, nem ölçümüne ihtiyaç duyulan alanlar, sıcaklık değişiminin sürekli takip edilmesi gereken alanlar, basınç değişiminin sürekli takip edilmesi gereken alanlar ve gaz cinsinin takip edilmesi gereken alanlar olarak adlandırabiliriz.

Data Logger tüm kullanım alanlarında yapması gereken üç temel özellik bulunmaktadır. Bu özelliklerden biri veri kaydedicidir. Veri kaydetme özelliği ile adı üzerinde ölçüm yapılan alanlarda verilerin izlenmesi anlamına gelir. Bir diğer özellik ise izlenen verilerin kayıt altına alınması özelliğidir. Kayıt altına alma işlemi, kullanım alanlarına göre kartuşa yazma, kağıda yazma, dijital belleğe alma veya analog çizim yapma şeklinde yapılabilir. Son özellik ise kayıt altına alınan verilerin genel olarak bir alanda toplamaktır. Bunlara pratik uygulamalı veri dizileri de denmektedir.

Data Logger cihazları küçük ve taşınabilir usb yapılı cihazlardan başlayıp özellikle endüstride otomasyon sistemlerinin giriş çıkış bilgilerini kayıt altına alıp yukarıda da belirttiğimiz şekilde anlık olarak ilgili verileri analog çizim şeklinde istenildiği zaman takibini sağlamaktadırlar. Data loggerlerin endüstride kullanılan bilgisayar sistemi şekillerine örnek verecek olursak  FDA ve İBA sistemlerini gösterebiliriz. Daha detaylı bir araştırmayı FDA resmi sitesi veya İBA resmi sitesi üzerinden kendiniz de yapabilirsiniz.

Data Logger cihazlarının 2 milyon okuma yapabilecek geniş, dahili veri depolama kapasitesi bulunur. Bilgisayarlara veri transferi yapabilmek için RS 232 ara yüzüne sahiptir. Bu cihazların bazılarında SD hafıza kartı yuvası bulunur. Genel olarak verileri kaydederken Microsoft Excel formatında ya da Dos dosyası formatında kayıt yaparlar. Bu veri kaydedicilerin ölçüm değerlerini sayısal olarak hafızaya kaydetmesinin yanı sıra grafik olarak da ölçümlerin izlenebilmesi özellikleri bulunur. Bu nedenle son derece kullanıcı dostu cihazlar olarak bilinmektedir. Ayrıca ölçüm cihazları ile bilgisayar arası veri aktarımı sağladıkları için başka bir yazılıma ihtiyaç duymadan uzaktan veri izleyebilme imkânı sunar.


Data Loggerlerin genel özelliklerinden bahsedecek olursak;

  • Yapılan ölçüm verilerini hem sayısal olarak, hem de grafik olarak gösterir.
  • Çok yönlü kayıt yapan cihazlardır. Tercihe göre saniye, dakika ya da saat periyotlu kayıtlar yapar.
  • Tek tuş ile başla bitir özelliği bulunur.
  • Kolay ayarlanabilir menüsü sayesinde ister grafik, ister kayıt veya haberleşme seçimleri kolayca yapılabilir.
  • Kolay grafik ara yüzü sayesinde veri değerleri fare imleci yardımıyla kolayca izlenebilir.
  • Oto adaptasyon özelliğine sahip olan Data Loggerler, bu sayede rahatça ölçüm değişim aralıkları bilgisine ulaşım imkânı sunar.
  • Kayıt anına tarih ve saat, hatta numara da ekleme imkânı ile veriler kolayca ayırt edilebilir.
  • Kaydedilen dosya isimlerini otomatik arttırarak ardışık kayıtlar oluşturulabilir.
  • Bağlanan cihazların otomatik algılanması ile bağlantı durumu kontrol edilebilir.
  • Türkçe ara yüzü ve menüsü sayesinde kullanımı oldukça kolaydır.

Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi takipte kalabilirsiniz 🙂 Konu içeriğine eklemek istediğiniz bilgi veya merak ettiğiniz bir husus varsa yorum bırakabilirsiniz.

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir