Endüktif Yük
Ocak 12, 2023
İnverter Nedir
Ocak 18, 2023
Tümünü göster

Omik Yük

Omik yük doğasına bakıldığında, bunlar üç tipte sınıflandırılabilir. Bu eğitimde Dirençli, Endüktif ve Kapasitif yükü ayrıntılı olarak anlayacaksınız. Ek olarak, belirli bir yük türü hakkında yaygın bir yanılgıya da dikkat çekeceğiz. Öyleyse başlayalım.

 

Omik Yük Nedir?

Omik yük önce elektrik yükünün ne olduğunu anlayalım. En basit dilde elektrik tüketen her şeye elektrik yükü denir. Yani ampuller, bilgisayarlar, buzdolapları vb. hepsi elektrik tüketir ve bu nedenle bunlara elektrik yükleri diyebiliriz. Şimdi böyle bir yükün mahiyetine bakacak olursak aslında bunları üç farklı türe ayırabiliriz:

  • Dirençli Yük
  • Endüktif Yük ve
  • Kapasitif Yük
  • Dirençli Yük

Önce dirençli yükü anlayalım. Yalnızca aktif güç tüketen bir yüke dirençli yük denir. Ve böyle bir yükün gerilim ve akım dalga biçimlerine bakarsanız, gerilim ve akımın birbiriyle mükemmel fazda olduğunu göreceksiniz.

Şimdi, tam olarak aynı fazda olduklarını söylediğimde, bu, her iki dalga formunun da aynı anda zirveye ulaştığı anlamına geliyor. Aynı zamanda sıfıra da ulaşırlar. Bir örnek yukarıda gösterilmiştir.

Böyle bir yük yalnızca aktif güç tükettiğinden, güç kaynaktan yalnızca yüke akar. Yükten kaynağa akım geçmez. Evet, aktif reaktif ve görünür güç videomda anlattığım nadir durumlarda yükten kaynağa akım da akar.

Bu tür yükler yalnızca aktif güç tükettiğinden, bu tür yüklerin güç faktörü Unity’dir! Ve bu çok iyi bir işaret. Güç faktörünü ayrıntılı olarak bilmek istiyorsanız, tam Güç Faktörü Oynatma Listeme göz atabilirsiniz.

 

Dirençli Yük Örneği

Dirençli yük örneği:

  • Işık
  • Isıtıcılar
  • Veya yalnızca ısıtma elemanlarından oluşan diğer yükler. Bunlar dirençli yük örnekleridir.

 

Dirençli yük özellikleri

Dirençli bir yükün özellikleri nelerdir görelim:

  • Bu yük sadece aktif güç tüketir.
  • Bu tür yüklerin gerilim ve akım dalga biçimleri birbiriyle mükemmel fazdadır.
  • Böyle bir yükün güç faktörü birdir.
  • Kaynaktan yüke kadar güç akışı

 

Endüktif Yük

Şimdi endüktif yükleri anlıyoruz.

Yalnızca reaktif güç tüketen bir yüke endüktif yük denir. Ve böyle bir yükün gerilim ve akım dalga biçimlerine bakarsanız, gerilim ve akımın birbirinden 90 derece farklı faz olduğunu fark edeceksiniz.

Şimdi faz dışı olduklarını söylediğimde, her iki dalga formunun da farklı zamanlarda maksimum değerlerine ulaştığı anlamına geliyor. Ayrıca farklı zamanlarda sıfıra ulaşırlar. Dalga biçimine bakarsanız, voltajın akımdan daha büyük olduğunu fark edeceksiniz. Akımın gerilimin gerisinde kaldığını da söyleyebiliriz.

Böyle bir yük sadece reaktif güç tükettiğinden, güç kaynaktan yüke veya hatta yükten kaynağa akabilir. Ayrıca bu tür yüklerin güç faktörü Unity değildir! Bu tür yüklerin güç faktörü, doğası gereği gecikmelidir. Ve bu pek iyiye işaret değil.

 

Endüktif Yük Örneği

Endüktif yük için bazı örneklere bakalım:

  • Elektrik motoru
  • Fanlar
  • Çamaşır makinesi veya diğer motor.

Elektrik sisteminde kullanılan reaktörler de endüktif yüke bir örnektir.

 

Endüktif yüklerin özellikleri

Endüktif yükün özelliklerinin neler olduğunu görelim

  • Bu yük sadece reaktif güç tüketir
  • Bu tür yüklerin gerilim ve akım dalga biçimleri birbirinden 90 derece faz dışıdır.
  • Böyle bir yükün güç faktörü gecikmeli
  • Güç, kaynaktan yüke ve yükten kaynağa akar

Bu tür yükler, dirençli yükler gibi hafif yükler değildir. Sistemde birçok soruna neden olurlar. Ama tabii ki eşit derecede önemliler. Bu tür yüklerde akım gerilimin 90 derece gerisinde kaldığı için böyle bir yükün anahtarlanması zorlaşır. Bildiğimiz gibi, anahtar mevcut sıfır durumunda açılır. Böyle bir yükün akım ve gerilim dalga biçimlerine bakarsanız, akım sıfır olduğunda gerilimin maksimum olduğunu fark edeceksiniz.
Ve böylece, kesici sıfır akımda açıldığında, kesici dağıtım kontağı üzerindeki voltaj maksimum olur. Dirençli bir yük ile hem akım hem de voltaj aynı anda sıfır olur. Bu nedenle, bu tür endüktif yüklerin bağlanması kritik öneme sahiptir.

Böyle bir yük, sistemin güç faktörünü de güçlü bir şekilde etkiler. Elektrik faturası da bu yüzden yükseliyor.

 

Kapasitif Yük

Kapasitif yük, endüktif yüke benzer. Kapasitif yüklerde bile akım ve gerilim farklı fazlardadır. Tek fark, kapasitif bir yük ile akımın voltajı 90 derece önde olmasıdır. Endüktif bir yükte akım, voltajın 90 derece gerisindedir.

Kapasitif Yük Yanılgısı

Şimdi bu videonun başında bahsettiğim yanılgıdan bahsedelim.

Prensip olarak, kapasitif yükler belirli bir biçimde mevcut değildir. Kapasitör sıraları, yükü veya sistem güç faktörünü iyileştirmek için kurulur. Görevleri reaktif güç üretmektir. Bu nedenle kapasitör banklarına kapasitif yük diyemeyiz. Çünkü yük, kuvveti emen bir şeydir. İnternette insanların bir kapasitör bankasına kapasitif bir yük olarak atıfta bulunduğu birçok yer gördüm. Peki, bir kapasitör bankı reaktif güç sağlıyor sanırım, bu yüzden kapasitif yük olarak sınıflandırılamaz. Bir kapasitör bankasının reaktansı 23 ohm’dur. Dolayısıyla sistemin çektiği akım 10 A olur.

Şimdi reaktif gücü hesaplamak için kullanılan kapasitör bankı ile jeneratör arasına bir VAR metre bağlarsak negatif okuma verecektir. Negatif 2300 VAR veya 2.3 QUAR. Dolayısıyla bu negatif okuma, gücün aslında kapasitör bankasından jeneratöre aktığını gösterir. /Ve bu nedenle bir kapasitör bankasına kapasitif bir yük diyemeyiz. Temel olarak, kapasitif yük olarak sınıflandırılabilecek böyle bir şey yoktur.

 

Bir sonraki yazımızı okumak için tıklayınız.

Elanur OKTAY
Elanur OKTAY
4 yıldır Türkçe ve İngilizce olarak profesyonel olarak makaleler yazıyorum. Yurt dışında bu işin ehli olan uzmanlardan SEO, Wordpress SEO, Seo Uyumlu makale ile ilgili eğitimler aldım. Bu eğitimleri ise harmanlayıp makalelerime aktardım. Boş zamanlarımda kitap okumayı, spor yapmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir