Merhabalar, kontrol teknolojisinde sensör nedir ve sensörlerin nerelerde kullanıldıkları ile ilgili yazımızı paylaşmıştık. Kontrol Teknolojisi konumuzun bu bölümünde 2 Telli | 4 Telli Bağlantı Nedir? sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.
Basınç, akış, debi, sıcaklık gibi fiziksel büyüklükleri elektrik sinyaline çeviren sensörler seçilirken farklı sistemlere bilgilerin aktarılması ve değerlendirilmesi için 0 … 20 mA , 4 … 20 mA ve DC 0 … 10 V çıkış sinyali değerleride dikkate alınarak seçimler yapılır. Seçimi yapılan sensörün bu çıkışı PLC üzerindeki bir giriş I/O kartına bağlanır. Fakat yapılacak olan 2 Telli | 4 Telli bağlantı da karmaşıklığa sebep olan aktif, pasif, akım kaynağı, gerilim kaynağı, yük gibi terimler kullanılmaktadır. Bu yazımızda bu terimlerin anlamlarından bahsetmeye çalışacağız.
Herhangi bir elektrik sinyalinin fonksiyonel olması için besleme kaynağı ve bir yük gerekmektedir. Burada besleme kaynağı aktif bölüm, yük ise sensörün kendisi olarak ifade edilebilir. Aktif bölümün bağlantı şekli güç kaynağı, gerilim kaynağı, akım kaynağı olarak tanımlanırken, pasif bölüm “akım çeken” (current sink) olarak tanımlanır. Elektrik devresinin çalışması için akım, akım veya gerilim kaynağından yük’e doğru akar, akım kaynağına geri döner ve devre tamamlanır. Bu akış sadece akım kaynağı ve akım çeken yük arasında bir enerji boşluğu varsa çalışır, bu şekilde güç kaynağı aktif olarak çalışır ( üretendir) ve yük pasif olarak davranır.
Her iki taraf ; “sensör ve PLC” , aktifse veya pasif ise bağlantı çalışmaz. Hatırlanması ve unutulmaması gereken önemli nokta ise, 2 telli enstrümanların pasif olarak çalıştığı ve aktif bir PLC giriş kartına ihtiyaç duymalarıdır. 4 telli sensörler ( analizörler gibi) ise fonksiyonlarını yerine getirebilmek için ayrıca bir enerji kaynağına ihtiyaç duyarlar. Bu enerji kaynağı 220 Vac, 24 Vdc veya farklı bir gerilim olabilir. 2 tel ile besleme kaynağına bağlanırken, diğer 2 tel ile sinyal aktarımı için PLC giriş kartına bağlanır. Bu sinyalde aktif veya pasif olabilir, doğru bağlantıyı yapmak için PLC ve sensör bilgi sayfalarının iyi incelenmesi gerekir.
Peki biz 2 Telli | 4 Telli Bağlantıyı neye göre ve nasıl yapacağız? Piyasada satılan PLC I/O kartları 2 telli (aktif) ve 4 telli (pasif) olarak daha önce tanımlanmış durumda bulunmaktadır. Biz kullanacağımız transmitterin yapısına göre örneğin beslemesini ilaveten bir güç kaynağı ile veya direk şebekeden bağlamış ve transmitter dönüş bilgisi ayrı bağlanmışsa bu plc de 4 telli yani pasif kanala bağlanmalıdır. Örneğin sensöre 2 telli kablo bağlıyor ve bu sensör bu kablodan hem enerjilenecek hemde ölçülen sinyal bilgisini (dönüş bilgisini) gönderecekse , bu plc de 2 telli yani aktif kanala bağlanmalıdır.
Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi okumaya devam edebilirsiniz 🙂